- Forside Theol-p - temagrupper - titel - tema - type - bibel - info
Navnes betydning (66)

Materiale og ideer til fortælling om navnes betydning - se "Jordens Salt"

Tristan - [top]

66/1689 Navnes betydning

Indhold: Af keltisk Drystan, våbenklang HREF="http://theol-p.net/iam/jordenssalt/navne/Tristan.html" target="_blank" title="alternativ">Link til navnet på "Jordens salt"

På www: Dansk Wikipedia - ret grundig artikel; ; ; ;

Mål:

Hvordan:
Våbenklang kan opstå i alvorlig krig, men også bare ridderes i ædle kappestrid - det er i det sidste navnet har sine rødder. Og legenderne omkring ridder Tristan, hans kærligheds- og kampliv har været til inspiration for mange forskellige legender - ja selv opera. Richard Wagners Tristan og Isolde fx. Man kan fortæller om ridderidealet - og jagten på den hellige gral, symbolet på jagten på den egentlige mening med alt. Der er en vældig god pointe at trække ud af det ældste gralsdigt: "Husk at spørge om det mystiske, uforståelige, også, og især, når det gælder tro og mening." HAJs dåbssalme "Sov du lille, sov nu godt" v. 4 træffer akkurat dette. Derfor citeret. (Hele salmen er værd at lære konfirmanderne. Den formidler Paulus's dåbsteologi godt, og måske er den kommet med i salmebogen, når konfirmanderne selv skal have døbt børn!).
Bornholm er taget med for sjov! (Men det viser at fascinationen af tanker om at kunne finde gralen dukker op igen og igen. Da Vinci Mysteriet, en meget populær roman for ca 20 år siden, handler om kampen mod hemmelige, farlige selskaber - gralens vogtere.
Tristan Harris er interessant: Click-bait: Dinnnggg! er den evindelig kontakt og informationssøgen en trussel for menneskeheden?
Det er ikke en teknologiforskrækket øko-flipper der spørger, men Tristan Harris, en tidligere centralt ansat Googleudvikler, der udtaler det. Google, Apple og Facebook har et enormt ansvar for at menneskeheden tilbringer sine dage begravet i en smartphone. En præsentation på 141 dias om spørgsmålet blev set af 10.000 medarbejdere i informationsindustrien. Det har givet våbenklang i Silicon Valley.
Læs mere om Tristan Harris på navnesiden edd: som vil spørge til det hellige, når du møder det? edd: som vil arbejde for at IT bliver brugt til det gode?

Krydshenvisninger: ; ; ; ; ; ;

Bibel | , - Gl.v. | Ny v. | Norsk - | , - Gl.v. | Ny v. | Norsk - | , - Gl.v. | Ny v. | Norsk - | , - Gl.v. | Ny v. | Norsk - Ï


Tekst:j
Grundmyten: Den hellige gral er i kristen mytologi det bæger, som blev brugt af Jesus ved den sidste nadver. Ifølge legenden benyttede Josef fra Arimatæa den til at opsamle noget af Jesu blod ved korsfæstelsen, hvad der gav gralen mirakuløse egenskaber. (Den som drikker af den får del i det gode, det sande det evige). Josef af Arimatæa tog gralen med til England, hvor han grundlagde en orden af gral-vogtere.
Søgen efter gralen er et tilbagevendende tema i legenderne omkring kong Arthur, hvor ridder Tristan spiller en vigtig rolle. (En dramtisk og tragisk kærlighedshistorie om ham og Isolde har sat sig spor i litteraturen sidenhen).
Ridderlivet omkring kong Arthur er udtryk for søgen efter gralen. Den ældste gralsfortælling handler om hvordan en af ridderne drager ud i mørke, dunkle skove. Han når frem til at se gralen flere gange, men begår den fejl ikke at spørge til det, han ser. Og så går han glip af den. Og vender hjem uden - men med den vigtige indsigt: man skal spørge til det hellige, når man møder det, det er forudsætningen for at få del i det.
Når gralslegenden blev så populær på de britiske øer, kan skyldes en keltisk legende om en gryde med magiske evner. Et eksempel på kelternes hellige kar er måske Gundestrupkarret, fundet i Danmark.
Det ældste gralsdigt (da.wikipedia):

Bornholm?Den danske journalist og historiker Erling Haagensen mener, at gralen kan ligge gemt på Bornholm på baggrund af ærkebiskop Eskils besøg hos Bernhard i Clairvaux, hvor han senere opholdt sig i sit eksil. Flere historikere har afvist Erling Haagensens hypoteser som rene fantasier.


Baggrundsstof:j
Spørg, hvad skabermagten vil,
vi skal bruge livet til.
Spørg om Jesu hjertesag,
julenat og påskedag.
Spørg om lykkens rose rød,
som er din i liv og død.
V 4 i Hans Anker Jørgensens: "Sov du lille, sov nu godt"