Teksten denne uken - prekensamling

Kristen Skriver Frandsen  - 11. s. i. trinitetstiden


#omsorg #kallelse #omvendelse #


11. s. I treenighetstiden

Teksten_ Jerusalem, Jerusalem, du som slår profetene i hjel og steiner dem som er sendt til deg! Hvor ofte ville jeg ikke samle barna dine som en høne samler kyllingene under vingene sine. Men dere ville ikke.Så hør: Huset deres blir forlatt og legges øde! For jeg sier dere: Fra nå av skal dere ikke se meg før dere sier:‘ Velsignet er han som kommer i Herrens navn!»

Matt 23,37-39

Preken holdt i Ørland og Hegvik Kirker 16. august 2020


Blå, blå planet!

Jesus gråter over Jerusalem. Den by, som han vet blir hans død. Den by som rent faktisk ble jevnet med bakken ca 40 år senere.

Han står på oljeberget og ser mot vest. Fra den vinkelen er Jerusalem den dag i dag aller mest vakker. Vi har nokk alle sett bilder av den – er solen ved å gå ned, da ligger den i et gyllent lys. Han så den vakre byen. Verdenstaden – den eneste, de hadde av den slags i landet. Den så jo ikke ut som nå. De imponerende murer, som vi ser i dag – dem bygget tyrkerne, da de i 1500 tallet erobrede den – og de hadde makten frem til 1917. Den gyldne Omarmoske – den blev til lenge før i begynnelsen av den muslimske periode fra midten av 600-tallet.

Jesus har sett på en by – også med mure – som kong Herodes hadde bygget. Og han sett over på Herodes tempel, som Herodes hadde oppført til Guds og egen ære – til erstatning for kong Salomons tempel, som ble revet ned i 587 f. kr.

Byen har ligget der – og i sin skjønnhet på en måte vitnet om menneskets storhet. Dets mulighet for å skape smukt, leve smukt. Men Jesus kjente hva som gjemte seg. Vanlig ondskap, maktsyke, dømmesyke, utnyttelse av hverandre – alt så bekjent.

Han gråt – kjente dens skjebne – kanskje ikke bare ante dens skjebne 40 år senere – men århundrer frem?

[[Jerusalem var bitt jevnet med bakken minst to ganger, beleiret 23, erobret og gjenerobret 44 ganger og angrepet 52 ganger – forteller Wikipedia]]

Men hvordan skal det si oss noe – nesten 2000 år senere?

Kanskje vi skal tenke et annet vakkert syn. Da mennesket for første gang kom ut i rommet, å så jorden fra romskip eller fra månen, da ble de dypt berørt av jordens skjønnhet. Den blå planet kom den til å hedde nå. Den lå der i det dyp svart universet. Så fredelig og fin!

Så skulle vi kanskje tenke Jesus stå der på månen å si: Blå, blå planet. Hva er det dere gjør? Ondskap mellom mennesker, ødeleggelse av akkurat al det blå – og det grønne, naturen selv, ufred og undertrykkelse. Rasisme, hat, forfølgelse.

Jesus spør hvor ofte han og Gud gjennom profeter har prøvd å samle menneskene, som hønen omsorgsfull sine kyllinger – forgjeves. Men han sir det jo for ennå engang å la noen får mulighet for at høre den lokkende kallen. Og samle dem ut av ondskapen. Og det var jo noen som lot seg samle, noen som begynte på en annen måte. Det vokste frem en kyllingflokk, som var annerledes. Hvor det var kjærlighet, forsoning, tilgivelse, omsorg, det hersket. Ikke lenger bundet til en by, ét sted på jorden – men overall hvor den kjærlighet ble tatt imot og levet, vokset den frem.

Jesus taler om et avgjørende vendepunkt:

Dere er skal ikke se meg før dere sier: Velsignet er han som kommer i Herrens navn!

Det varte ikke lenge. Da han dro inn i Jerusalem på et esel palmesøndag, lød ropet fra folket. Velsignet er han som kommer i Herrens navn. De så at her var en annen makt, end den som satte skjel og murer – her var en makt med forsoning, ikke med krig.

Det er det vi i ydmykhet gjentar ved nattverden.

Det er en prosess, som aldri hører opp. Vi kalles igjen og igjen. Og vi har muligheten å høre ham, og den virkelighet han ville mennesker, skulle leve i og bæres av, kan vokse frem. Vår planet kan blive lidt mere blå.

Sjeldent slår det igjennom på det store politiske plan – men av og til blir noe bedre også dér. Men rundt oss og midt i blant oss kan det blomstre – og skal det blomstre.

Jeg vil til sist bare sitere litt av to digt – et dansk og norsk

Der truer os i tiden
en ond, usynlig magt:
vor egen sikre viden,
som sprængte med foragt
den skænkede natur
og nedskrev Adams billed
til skyggen på en mur. ..

Nemlig da den første atombombe brennte mennesker til bare skyggebilder på noen av de murer, de stod ved, da den eksploderte i et kosmisk lysglimt.

Diktet slutter:

En Adam i os alle
hver stormfuld jævndøgnstid
kan høre nogen kalde
langmodig, trofast, blid:
Mit barn, mit barn, giv agt –
alt er igen uprøvet
i dine hænder lagt. (Wivel)

Hengivelse i tro som svar på Guds kallen åpner alltid for nytt liv, kjerlighet, fred og glede – og vi kan da gjenta løftet i Nordahl Griegs «Kringsatt av fiender»

Dette er løftet vårt
fra bror til bror:
vi vil bli gode mot
menskenes jord.

Vi vil ta vare på
skjønnheten, varmen
som om vi bar et barn
varsomt på armen!



Her sluttet preken



Men..

Prekener kommer sjeldent av ingenting – tekstene nedenfor ligger som bakgrunnsinspirasjon

Den store danske, klassiske teolog Regin Prenter minnet meg om kallelsens prosessuelle karakter:

  • Han er kommet for at kalde syndere, og Hans forkynnelse lyder ofte som en lokkende kallen og innbydelse, som det illustreres i hyrdelignelsen Joh. 10,3-4 [- og her i en hønes bilde]. Derfor er kallelsen i N. T., selv om den især oppfattes som en engangs begivenhet ved kristenlivets begynnelse, ikke en fortidig og avsluttet handling. Men den virker som nåtidig kraft. Skabelse og Genløsning. Regin Prenter s. 523. -

  • Den lutherske presten i Betlehem, Mitri Raheb, som åndelig talt må se på Jerusalem henover den sikkerhetsmur, Israel har bygget gjennom hele landet, har sin særlige vinkel på forsoningen og freden:

  • - Jesus var opptatt av å forsone de forskjellige grupper i landet. Han var klar over, at det var en forutsetning for fred, da han sagde: "Jerusalem, Jerusalem! .. (Matt 23,37-38).
    Det er ikke tilfeldig at de tre synoptiske evangeliene ender med en oppfordring om å krysse grenser og nå ut til verden. "Dere skal være mine vitner både i Jerusalem og i hele Judea og Samaria og til den ytterste delen av jorden" (Apg 1: 8). Hovedpoenget med de paulinske brevene er evangeliet om Jesus Kristus og dets konsekvenser for forholdet mellom jøder og hedninger. Brevene er skrevet av en som er i en slags identitetskrise - en diasporajøde som hadde blitt forankret i Kristus, som brakk ned fiendemurer og skapte et nytt, inkluderende fellesskap der "det ikke betyr noe å være jøde eller gresk, å være slave eller fri, å være mann og kvinne ”(Gal 3:28). Det nye testamentet ender med visjonen om en ny himmel og en ny jord med et nytt samfunn, dannet av alle folkeslag og stammer – akkurat med navnet Det NY Jerusalem. (Åb 5,9). Mitri Raheb: Troen og Imperiet. Bibelen sett med palestinensiske øyne s. 83

Min preken forkynner ikke mye dom. Og Guds hønemorkallen tror jeg ikke hører opp – når perspektivet er helheten – den blå planet – så lenge tiden står. Men for den enkelte kan det bli stille – øret kan bli døvt – det minnet Notto Thelle meg om:

  • - Vår kultur har hentet inspirasjon fra bildene av guddommen som venter på tross av menneskets glemsel og svik: En far venter hele livet på sin "fortapte sønn" og løper ham i møte når han endelig en dag dukker opp. En mor kan ikke glemme det barnet hun har ammet.. En hønemor forsøker forgjeves å samle kyllingene under sine beskyttende vinger. En kunstner glemmer ikke sitt eget verk.
    Men spillet kan også snu. En dag husker barna leken og vender tilbake for å fortsette der de slapp. Men leken er slutt. Gud har sluttet å telle og er gått sin vei. Det er stille etter Gud. Notto Thelle: Stilheten og Skriket. s. 36

Øystein Skauge har også det helt individuelle perspektivet. Mennesket – du og jeg - er den lille kylling, som kan be om ly under vignene.

Skauge, Øystein
Vi skal snart syngje Lina Sandells vakre kveldssalme: "Bred dina vida vingar". I sitt første utkast på svensk brukte Lina Sandell desse orda: "Bred dina vida vingar, / o Jesu, över mig och låt din lilla kyckling / få gömma sig i dig."*
Desse gamle, svenske salmeorda skulle aldri blitt redigert om. Anten ho har gjort det sjølv, eller vart utsett for press til å gjere det. For her får ho verkeleg fram omsorgsperspektivet som Jesus på så strålande måte gjev oss eit møte med på denne sommardagen.
[2020] Se mere

* Nu: og låt meg stilla vila i ve og väl hos deg